E-számla vagy papír alapú számla?

Elektronikus számla (e-számla)

Az elektronikus számla csak elektronikusan, PDF formátumban érvényes, kinyomtatva papíron NEM! Ennek oka, hogy a PDF dokumentum létrehozásakor rákerül a számládra egy időbélyegző és egy elektronikus aláírás.  Ezek tulajdonképpen informatikai biztonsági eszközök. Az elektronikus időbélyegzőt, és aláírást nem tudod kinyomtatni, mivel azok informatikai kódok.

Ennek nagy előnye, hogy kiküldheted e-mailen a partnerednek, és maga az elküldött PDF dokumentum egy hiteles számla.

Hátránya, hogy csak elektronikusan hiteles, így mindenképpen meg kell őrizned elektronikus formában is. A másik fontos tudnivaló, hogy az elektronikus aláírás és időbélyegző pénzbe kerül. Tehát minden kiállított számlád után további költségek merülnek fel, így ha sok elektronikus számlát állítasz ki egy hónapban, az magasabb költséggel jár.

Elektronikus úton készülő papír alapú számla

Azaz egy számlázó programmal elektronikus úton kiállított és papírra kinyomtatott (papír alapú) számla. Az e-számla megjelenése előtt minden számlázó szoftverből csak ilyen számlát lehetett kiállítani.

Annak ellenére, hogy egy szoftverrel állítod ki, a számla csakis pappírra kinyomtatva hiteles, elektronikusan nem. Ezért 2010 előtt ezeket a számlákat csak postai úton lehetett eljuttatni a partneredhez. 2010 óta viszont már PDF formátumban is elküldheted az ügyfelednek, mivel megszűntek azok a számlát érintő kötelező tartalmi elemek, amelyek korlátozták az e-mailen történő kiküldést. 2010 óta nem kötelező a számlán az aláírás és a bélyegző.

A partneredet tájékoztatnod kell arról, hogy a számlát ki kell nyomtatnia, mert csak úgy hiteles. Ehhez nem kell az ő hozzájárulása, csak tájékoztatnod kell őt, például az e-mail szövegébe beleírod hogy: “Kérjük, a számlát kinyomtatva adja át könyvelőjének, mert csak úgy hiteles.”

Az elektronikus úton elkészített papír alapú számla a legkényelmesebb számlázási folyamat. Kinyomtatod a számlát, mert egy példányt Neked is meg kell őrizned illetve leadnod könyvelődnek, ez kb. 3 Ft költséget jelent, de már nem kell postán elküldened, ami átlagosan 130 Ft költséggel járna. Ugyanakkor nem kell külön fizetned az elektronikus aláírás és időbélyegző használatáért sem. Így jelentős költséget spórolsz, több időd marad a vállalkozásodat fejleszteni.

13 hozzászólás “E-számla vagy papír alapú számla?

 1. AliceGutierrez says:

  Ez finoman táplálja a bőrt, eltávolítja az összes gyulladás és etetés, és rendszeres használat ráncok. A krém visszaadja a bőr feszességét és rugalmasságát annak a ténynek köszönhető, hogy elindítja a természetes sejtmegújulást, erősíti a bőr alatti vérkeringést, normalizálja a regeneratív folyamatokat, és hozza létre a vízháztartás egyensúlyát. <a href=http://infazavr.org/magyarorszag A kapszulák ReCardio magas vérnyomás elleni, amelyek minőségi előkészületek a magas vérnyomás ellen, segítenek megoldani a meglévő problémákat, és örökre megszabadulni a bajoktól. A ReCardio magas vérnyomás elleni egy biológiailag aktív adalék, amelyet a nyomás normalizálására használnak. A gyógyszer kizárólag természetes anyagokból áll, amelyek hatással vannak a megemelkedett vérnyomásra és természetes módon csökkentik.

 2. Prudence Plass says:

  Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your website? My website is in the very same niche as yours and my visitors would genuinely benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this ok with you. Appreciate it!

  http://www.furtdsolinopv.com/

 3. Steelers Jerseys says:

  tjhbhm,A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo dlmtdrp,subject but generally folks don’t talk about such subjects. To the next! All the best!!
  Steelers Jerseys http://www.pittsburghsteelers-jerseys.us/

 4. Yeezy says:

  bueoqsrt,A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo pxdkusjrmu,subject but generally folks don’t talk about such subjects. To the next! All the best!!
  Yeezy http://www.yeezys.us.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.