Díjbekérő, proforma számla, előlegbekérő – melyiket használjam?

Díjbekérő, proforma számla, előlegbekérő – mind ugyanaz a bizonylat, ki így, ki úgy nevezi.

A díjbekérő egy olyan bizonylat, ami nem minősül számlának, de segítségével bizonyos helyzetekben elkerülhető, hogy olyan termékek, szolgáltatások eladása után is fizess ÁFA-t, amelyek ellenértékét nem fizette ki a megrendelőd.

A magyarországi szabályozások szerint a Te vállalkozásodnak minden kiállított (“áfás”) számla után meg kell fizetnie az ÁFA értékét a NAV-nak, függetlenül attól, hogy a számla ellenértékét kifizették Neked vagy sem. Ebből következően azon kiállított számlák után is meg kell fizetned az ÁFA-t, amelyek ellenértékét nem kaptad meg, így azt Neked kell “előfinanszíroznod”.

Ne előlegezz ÁFA-t!

A díjbekérő ezt a problémát hivatott ellensúlyozni bizonyos esetekben. Akkor állíthatsz ki díjbekérőt, ha egyik oldalon sem, azaz sem az ügyfeled részéről, sem a Te vállalkozásod részéről nem történt teljesítés. Tehát az ügyfeled nem fizetett, Te pedig nem adtál át árut, nem nyújtottál még szolgáltatást.

Egy egyszerű példán keresztül szemléltetve ez a következőképpen működik:

A vállalkozásod kap egy megrendelést egy árura vagy szolgáltatásra. Ahelyett, hogy számlát állítanál ki, egy díjbekérőt küldesz a megrendelőnek, mivel még csak megrendelés történt, de gazdasági esemény nem (a megrendelő még nem fizetett, Te pedig nem adtad át az árut, nem nyújtottál szolgáltatást). A díjbekérő alapján a megrendelő elutalja az áru vagy szolgáltatás ellenértékét (tehát a megrendelő oldaláról teljesítés történt). Ebben a fázisban Te már köteles vagy kiállítani a hiteles végszámlát, majd az árut átadni vagy szolgáltatást nyújtani (a Te oldaladról is megtörténik a teljesítés). Természetesen a kiállított számla után meg kell fizetned az ÁFA-t, de mivel a megrendelő a díjbekérő alapján már utalt, ezért “van miből” kifizetned azt, nem kell megelőlegezned.

Az online számlázó program segítségével a díjbekérőből egy gombnyomással tudsz számlát készíteni, így az utalást követően egyszerűen elkészítheted a végszámlát. A díjbekérő mellett a számlázó programban megjelenik, hogy készült-e már belőle számla, és ha igen, azonnal meg is tekintheted. Természetesen ez fordítva is igaz, bármikor megnézheted, hogy egy adott számla melyik díjbekérőről készült.

14 hozzászólás “Díjbekérő, proforma számla, előlegbekérő – melyiket használjam?

 1. Cheap Jerseys says:

  umeycni,A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo gpsfnjfxt,subject but generally folks don’t talk about such subjects. To the next! All the best!!
  Cheap Jerseys http://www.cheapoutletnfljerseys.us/

 2. jordan 11 concord says:

  khhssy,A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo jdzxlmikz,subject but generally folks don’t talk about such subjects. To the next! All the best!!
  jordan 11 concord http://www.jordan11concord.us.com/

 3. Nike Outlet Store says:

  dzlubomnxo,A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo cgzzgq,subject but generally folks don’t talk about such subjects. To the next! All the best!!
  Nike Outlet Store http://www.nike–outlet.us/

 4. Pandora jewelry Outlet says:

  pkiefqp,A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo fnkuti,subject but generally folks don’t talk about such subjects. To the next! All the best!!
  Pandora jewelry Outlet http://www.pandora-jewelryoutlet.us/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.