Díjbekérő, proforma számla, előlegbekérő – melyiket használjam?

Díjbekérő, proforma számla, előlegbekérő – mind ugyanaz a bizonylat, ki így, ki úgy nevezi.

A díjbekérő egy olyan bizonylat, ami nem minősül számlának, de segítségével bizonyos helyzetekben elkerülhető, hogy olyan termékek, szolgáltatások eladása után is fizess ÁFA-t, amelyek ellenértékét nem fizette ki a megrendelőd.

A magyarországi szabályozások szerint a Te vállalkozásodnak minden kiállított (“áfás”) számla után meg kell fizetnie az ÁFA értékét a NAV-nak, függetlenül attól, hogy a számla ellenértékét kifizették Neked vagy sem. Ebből következően azon kiállított számlák után is meg kell fizetned az ÁFA-t, amelyek ellenértékét nem kaptad meg, így azt Neked kell “előfinanszíroznod”.

Ne előlegezz ÁFA-t!

A díjbekérő ezt a problémát hivatott ellensúlyozni bizonyos esetekben. Akkor állíthatsz ki díjbekérőt, ha egyik oldalon sem, azaz sem az ügyfeled részéről, sem a Te vállalkozásod részéről nem történt teljesítés. Tehát az ügyfeled nem fizetett, Te pedig nem adtál át árut, nem nyújtottál még szolgáltatást.

Egy egyszerű példán keresztül szemléltetve ez a következőképpen működik:

A vállalkozásod kap egy megrendelést egy árura vagy szolgáltatásra. Ahelyett, hogy számlát állítanál ki, egy díjbekérőt küldesz a megrendelőnek, mivel még csak megrendelés történt, de gazdasági esemény nem (a megrendelő még nem fizetett, Te pedig nem adtad át az árut, nem nyújtottál szolgáltatást). A díjbekérő alapján a megrendelő elutalja az áru vagy szolgáltatás ellenértékét (tehát a megrendelő oldaláról teljesítés történt). Ebben a fázisban Te már köteles vagy kiállítani a hiteles végszámlát, majd az árut átadni vagy szolgáltatást nyújtani (a Te oldaladról is megtörténik a teljesítés). Természetesen a kiállított számla után meg kell fizetned az ÁFA-t, de mivel a megrendelő a díjbekérő alapján már utalt, ezért “van miből” kifizetned azt, nem kell megelőlegezned.

Az online számlázó program segítségével a díjbekérőből egy gombnyomással tudsz számlát készíteni, így az utalást követően egyszerűen elkészítheted a végszámlát. A díjbekérő mellett a számlázó programban megjelenik, hogy készült-e már belőle számla, és ha igen, azonnal meg is tekintheted. Természetesen ez fordítva is igaz, bármikor megnézheted, hogy egy adott számla melyik díjbekérőről készült.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.